I. kurzus – Az őskortól a manierizmusig

I. kurzus

Tudtad, hogy hajléktalanokról is készült márványportré az ókorban? 
Vajon mennyi piramis dőlt romba, míg megépültek a tökéletesek?
Tudtad, hogy aktuálpolitikai üzenetei is voltak a vallási képeknek?
Szerinted hány bárányt nyúztak meg egy középkori kódex lapjaihoz?
Tényleg nem láthatja senki élőben a barlangrajzokat?

Az első kurzusban a történelem előtti koroktól indulunk és tíz alkalom során az ókoron át a középkor végéig jutunk. Ismerd meg a legfontosabb építészeti, szobrászati és festészeti remekműveket ezekből a korszakokból!  A káprázatos művészeti tradícióval párhuzamosan több mint százötven lenyűgöző kortárs művész alkotásával találkozhatsz, melyek stilárisan, módszerükben vagy konceptuálisan kapcsolódnak az adott témához. A tizenegyedik előadáson egy szokatlan nézőpontból, a testábrázolás felől vizsgálva ismételjük át a korszakokat.

Az előadások mellett kapsz egy meghívót az Értsd a Kortárst! zárt facebook csoportjába. Csatlakozz virtuális közösségünkhöz: oszd meg a véleményed, kérdezz, és ne maradj le a heti
inspirációkról, vagy a közös kiállításlátogatásokról! Továbbá, a tanfolyam végén kapsz egy virtuális név- és linktárat, amiben pillanatok alatt megtalálhatod az előadásokon szereplő
összes kortárs alkotót, illetve egy digitális művészeti fogalomtárat is, amely tartalmazza a tanfolyam során előkerült legfontosabb művészeti fogalmakat.

A tanfolyamban több mint 150 kortárs alkotó munkával ismerkedhetsz meg, többek között velük:

A kurzus előadásai:

I/1. Ősi múzsák – Az őskor művészete

Mit tudhatunk az őskori művekről több évezred távlatából? Milyen érvényes üzenetük lehet ma számunkra? Az előadásban megismerkedhetsz, többek között a street art képviselőivel vagy megtudhatod, hogy a feminizmus milyen értelmezésekkel gazdagította az erről a korszakról kialakult képünket.

 

I/2. Örök üzenetek – Ókori Egyiptom

Ismerd meg a fáraók birodalmát, akik sajátos művészettel demonstrálták hatalmukat! Fedezd fel, hogyan kapcsolódhat a land art e monumentális építményekhez vagy hogy a mai alkotók, akik a rasszizmus kérdésével foglalkoznak, miért idézik szívesen ezt a kultúrát!

I/3. Élet és Idea között – Ókori Görögország

Látogass el az nyugati világ bölcsőjéhez, az ókori Görögországba! Amióta létrejött, ez a kultúra örökösen visszatérő témája a művészetnek. Ezen az előadáson megismerheted, hogy a mai művészek milyen kortárs jelenségekkel kapcsolják össze az antik testi szépségideált.

I/4. A civilizáció ára – Római birodalom

Fedezd fel a Római birodalom művészetét! Milyen vizuális és politikai üzenetekkel működött ez a komplex, önmagát mindig meghaladni kényszerülő civilizáció? Tudd meg, hogyan kapcsolódik a római korhoz a public art művészek gyakorlata a globalizált virtuális térben!

I/5. Csodák és szimbólumok – Ókeresztény művészet és Kína

Ebből az előadásból megtudhatod, hogyan vette kezdetét a kereszténység, illetve azt, hogy milyen kortárs alkotások idézik ma a katolikus tradíciót. Bepillantást nyerhetsz a kínai kultúrába is, megismerve néhány kínai művészt, akik a nyugat kulturális dominanciájára adnak sajátos válaszokat.

I/6. Rendszer és pompa – Bizánc és az iszlám

Barangolj a Kelet-Római Birodalom területén! Bizánc statikus birodalomként ezer éven át őrizte és terjesztette jellegzetes művészeti stílusát. De vajon mit jelent a képrombolás és hogyan jelenik meg a mai világban? Ebben az előadásban megismerheted a kortárs ikonok és mozaikok mellett az iszlám műveltség mesés gazdagságát is.

I/7. Régi tudás új köntösben – Romanika

Skolasztika, hűbéri rend, lovagi tornák, szerzetesrendek, kódexek és regulák. Vajon hogyan kapcsolódhatnak a performance művészek az antik élvezetektől elforduló középkorhoz? Less be a kódexmásolók műhelyébe és ismerd meg a román kori művészet sajátosságait!

I/8. Szédítő magasságok – Gótika

Fedezd fel a gótikus civilizáció alapelveit és csodáld meg az újjáéledő Európa fényűző katedrálisait! Vajon hogyan kapcsolódik a magasépítészet mai gyakorlata az égbetörő székesegyházak tradíciójához? Ismerj meg kortárs installációkat, amelyek a színes templomok végtelenített terét idézik!

I/9. Választott múlt – Itáliai reneszánsz

Ezen az előadáson a reneszánsz Itália művészetében mélyülhetsz el. Egy harmóniára törekvő, emberközpontú világ, ami a szépség reneszánsz ideájában is testet öltött. Mára ez részévé vált a szép köznapi fogalmának is. Vajon hogyan viszonyulnak ehhez korunk bodyart művészei?

I/10. Pontosabb a valóságnál – Északi reneszánsz és manierizmus

Itálián túl: ebben az előadásban az északi reneszánsz világát térképezheted fel. Megtudhatod például azt is, hogy a térségre jellemző akkurátus, szikár ábrázolásokhoz hogyan viszonyul a hiperrealista stílusú kortársak munkássága.

I/11. Testközelből – Az őskortól a XVI. századig

Ebben az előadásban a testábrázolás felől vizsgáljuk meg az ős-, ó-, és középkori művészetet. Ezzel párhuzamosan természetesen itt sem maradhatnak el a mai referenciák, amelyek a köztéri szobrászattól, az újmédia művészeten és az inklúzív designon át egészen a politikai művészetig fedik le a kortárs szcénát.

☝️ Mikor és hol?

A 2024. március 25-én induló II. kurzusra a jelentkezés MEGNYÍLT! A jelentkezéshez kattints az alábbi gombra:

Az Értsd a Kortárst I. kurzus előadásai jelenleg nem elérhetőek. Amennyiben szeretnél értesítést kapni a következő indulásról, töltsd ki az alábbi űrlapot, és az elsők között fogsz értesülni, amikor újra megnyílik a jelentkezés.

☝️ Ki tartja az előadásokat?

Az alkalmakat Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész tartja.

☝️ Hallgatóink mondták:

„A tanfolyam felülmúlja a várakozásaimat. Olyan komplex szemléletmódot ad, amit máshol nem találnék meg. Érdekes, tartalmas és gondolatébresztő volt minden egyes alkalom.”

Timi, 42

„Átfogó, szuperintelligens témafelvezetés, kreatív összekapcsolások, közösségépítő attitűd. Mindezt egy olyan területen, ahol szerintem mindenkinek szüksége lenne útmutatásra.” 

Gábor, 34

„Kivételes, töretlen felkészültséggel és részletességgel tartott előadások, olyan érdekfeszítően és lelkesen tálalva, hogy minden alkalom az elejétől a végéig fenntartja a hallgatók figyelmét, és rengeteg ajtót nyit.”

Tamás, 45

„Tetszett a pontos és részletekbe menő előadás, ami mégis érdekes és közérthető. Azóta más szemmel figyelem a világot, sőt, máshogy fogalmazom meg a gondolataimat is. 

Kriszta, 62

„Ezekért az estékért, ezért az átfogó képért éri meg belevágni a hetekbe!
Az ilyen felpezsdítő, inspiráló, gondolatokat ébresztő programok úgy hiányoznak a hétköznapokból, mint egy falat kenyér.”

Dorci 30