I. kurzus – Az őskortól a manierizmusig

Tudtad, hogy hajléktalanokról is készült márványportré az ókorban? 
Vajon mennyi piramis dőlt romba, míg megépültek a tökéletesek?
Tudtad, hogy aktuálpolitikai üzenetei is voltak a vallási képeknek?
Szerinted hány bárányt nyúztak meg egy középkori kódex lapjaihoz?
Tényleg nem láthatja senki élőben a barlangrajzokat?

Előadások, találkozások, és a műélvezet mélyrétegei – tölts 14 alkalmat a kortárs művészettel! Az első kurzusban a történelem előtti koroktól indulunk és tíz alkalom során az ókoron át a középkor végéig jutunk. Ismerd meg a legfontosabb építészeti, szobrászati és festészeti remekműveket ezekből a korszakokból!  A káprázatos művészeti tradícióval párhuzamosan több mint százharminc lenyűgöző kortárs művész alkotásával találkozhatsz, melyek stilárisan, módszerükben vagy konceptuálisan kapcsolódnak az adott témához. A tizenegyedik előadáson egy szokatlan nézőpontból, a testábrázolás felől vizsgálva ismételjük át a korszakokat. Ezen kívül három ráadás alkalom vár rád: lépj interakcióba és keltsd életre a művészetetet, hogy a tanfolyam után is magabiztosan mozogj a kortárs közegben! Találkozz egy, az előadások során megismert magyar alkotóval az Artist Talk keretein belül! Az önismereti workshopon felfedezheted a művek hatásmechanizmusát: figyeld meg, hogy milyen folyamatokon keresztül jut közel hozzád egy alkotás, hogy audio guide nélkül is élvezd a művészetet! A Kiállítás+ alkalmával pedig közösen fedezzük fel egy kortárs kiállítás összes rétegeit.

A kurzus előadásai:

I/1. Ősi múzsák – Az őskor művészete

Mit tudhatunk az őskori művekről több évezred távlatából? Milyen érvényes üzenetük lehet ma számunkra? Az előadásban megismerkedhetsz, többek között a street art képviselőivel vagy megtudhatod, hogy a feminizmus milyen értelmezésekkel gazdagította az erről a korszakról kialakult képünket.

 

I/2. Örök üzenetek – Ókori Egyiptom

Ismerd meg a fáraók birodalmát, akik sajátos művészettel demonstrálták hatalmukat! Fedezd fel, hogyan kapcsolódhat a land art e monumentális építményekhez vagy hogy a mai alkotók, akik a rasszizmus kérdésével foglalkoznak, miért idézik szívesen ezt a kultúrát!

 

I/3. Élet és Idea között – Ókori Görögország

Látogass el az nyugati világ bölcsőjéhez, az ókori Görögországba! Amióta létrejött, ez a kultúra örökösen visszatérő témája a művészetnek. Ezen az előadáson megismerheted, hogy a mai művészek milyen kortárs jelenségekkel kapcsolják össze az antik testi szépségideált.

 

I/4. A civilizáció ára – Római birodalom

Fedezd fel a Római birodalom művészetét! Milyen vizuális és politikai üzenetekkel működött ez a komplex, önmagát mindig meghaladni kényszerülő civilizáció? Tudd meg, hogyan kapcsolódik a római korhoz a public art művészek gyakorlata a globalizált virtuális térben!

 

I/5. Csodák és szimbólumok – Ókeresztény művészet és Kína

Ebből az előadásból megtudhatod, hogyan vette kezdetét a kereszténység, illetve azt, hogy milyen kortárs alkotások idézik ma a katolikus tradíciót. Bepillantást nyerhetsz a kínai kultúrába is, megismerve néhány kínai művészt, akik a nyugat kulturális dominanciájára adnak sajátos válaszokat.

 

I/6. Rendszer és pompa – Bizánc és az iszlám

Barangolj a Kelet-Római Birodalom területén! Bizánc statikus birodalomként ezer éven át őrizte és terjesztette jellegzetes művészeti stílusát. De vajon mit jelent a képrombolás és hogyan jelenik meg a mai világban? Ebben az előadásban megismerheted a kortárs ikonok és mozaikok mellett az iszlám műveltség mesés gazdagságát is.

 

I/7. Régi tudás új köntösben – Romanika

Skolasztika, hűbéri rend, lovagi tornák, szerzetesrendek, kódexek és regulák. Vajon hogyan kapcsolódhatnak a performance művészek az antik élvezetektől elforduló középkorhoz? Less be a kódexmásolók műhelyébe és ismerd meg a román kori művészet sajátosságait!

 

I/8. Szédítő magasságok – Gótika

Fedezd fel a gótikus civilizáció alapelveit és csodáld meg az újjáéledő Európa fényűző katedrálisait! Vajon hogyan kapcsolódik a magasépítészet mai gyakorlata az égbetörő székesegyházak tradíciójához? Ismerj meg kortárs installációkat, amelyek a színes templomok végtelenített terét idézik!

 

I/9. Választott múlt – Itáliai reneszánsz

Ezen az előadáson a reneszánsz Itália művészetében mélyülhetsz el. Egy harmóniára törekvő, emberközpontú világ, ami a szépség reneszánsz ideájában is testet öltött. Mára ez részévé vált a szép köznapi fogalmának is. Vajon hogyan viszonyulnak ehhez korunk bodyart művészei?

 

I/10. Pontosabb a valóságnál – Északi reneszánsz és manierizmus

Itálián túl: ebben az előadásban az északi reneszánsz világát térképezheted fel. Megtudhatod például azt is, hogy a térségre jellemző akkurátus, szikár ábrázolásokhoz hogyan viszonyul a hiperrealista stílusú kortársak munkássága.

 

I/11. Testközelből – Az őskortól a XVI. századig

Ebben az előadásban a testábrázolás felől vizsgáljuk meg az ős-, ó-, és középkori művészetet. Ezzel párhuzamosan természetesen itt sem maradhatnak el a mai referenciák, amelyek a köztéri szobrászattól, az újmédia művészeten és az inklúzív designon át egészen a politikai művészetig fedik le a kortárs szcénát. Ez az előadás a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.

* Artist Talk

Tarts velünk, és találkozz személyesen a magyar kortárs művészet egyik kiemelkedő alakjával! Ismerkedj meg egy alkotó munkásságával a lehető legközvetlenebb módon és kérdezd meg, ami mindig is érdekelt! Az Artist Talk a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.

* Művészet és Önismeret Workshop

Nézőként mindig a saját tapasztalatainkkal érkezünk egy alkotáshoz, ezért a művek jelentésrétegei gyakran különböző fázisokban mutatkoznak meg. Hagyatkozz az assziációidra, inspirálódj a kortársaktól, és tudj meg többet magadról! A workshop alkalom a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.

* Kiállítás+

Ebben a programban egyedülálló módon, izgalmas szempontok alapján nézünk meg egy kortárs kiállítást, amit közösen állítunk össze egy teljesen újszerű élménnyé. Fedezd fel újra a művészet örömét és közösségteremtő erejét! A Kiállítás+ alkalom a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.