A kurzusokról

MIRŐL SZÓLNAK A KURZUSOK?

Az Értsd a Kortárst! előadásokon a klasszikus művészettörténeti korszakokkal párhuzamosan nézünk olyan mai alkotókat, akik témában, koncepcióban, motívumban vagy módszerben kapcsolódnak a múlthoz. Egy-egy kurzus alkalmával több, mint száz kortárs alkotó műveivel és gondolataival ismerkedhetsz meg.

Az első kurzusban az őskortól a XVI. század végéig, a manierizmusig jutunk el.
A második kurzusban az itáliai és nemzetközi barokktól indulva a XX. stzázadi izmusokig ismerheted meg a leghatározó alkotókat.
A harmadik kurzus alkalmával az 1960-as évektől megjelenő új művészeti irányzatok és alkotói magatartások kerülnek górcső alá.

HOGYAN ÁLL ÖSSZE A KÉPZÉS?

A képzés három egymást követő kurzusból áll, melyek egymásra épülve fedik le a művészet történetét az őskortól napjainkig. A kurzusok egyenként 10+2 alkalomból állnak, melyekben egyszerre ismerheted meg a művészettörténet klasszikus szereplőit és a mai művészeket. Mindhárom kurzuson a tizenkettedik alkalom ráadás, amikor is a hallgatók egy, az előadásokból megismert művésszel találkozhatnak személyesen. Ez az utolsó alkalom bónusz, melyen kizárólag azok a hallgatók vehetnek részt, akik egy teljes, 10+2 alkalmas kurzusra jelentkeztek.

HOGYAN KELL ELKÉPZELNI EZEKET AZ ALKALMAKAT?

Az Értsd a Kortárst! előadások alapvetően idézetekkel és videókkal gazdagított diasorok, melyekben mindig egy adott korszakot tekintünk át, kiegészítve kortárs alkotásokkal és azok kontextusával. Mivel a művészettörténet tanításban az összehasonlító elemzés egy rendhagyó megközelítés, inspirálónak tartom az interaktivitást az előadások során, hiszen így közvetlenebb módon kapcsolódhatnak az új információk a hallgatók már meglévő ismereteihez.  Ezért választottam helyszínnek a Kőlevest, mert így – akár egy pohár bor társaságában – még kötetlenebb hangulatban telhetnek az alkalmak.

HOL VANNAK AZ ELŐADÁSOK?

Az előadások helyszíne a Kőleves vendéglő különterme, az Elefántos terem. (1075, Kazinczy utca 41.)[mappress mapid=”1″]

MEDDIG TARTANAK AZ ELŐADÁSOK? VAN SZÜNET?

Az előadások két és fél órán át tartanak, egy szünettel.

HETENTE HÁNY ELŐADÁS MEGY LE EGY ADOTT KURZUSBÓL?

Hetente egy előadás van minden aktuálisan futó kurzusból.

AZ EGYES ELŐADÁSOK PONTOS DÁTUMÁT HONNAN TUDHATOM MEG?

A pontos dátumokat egyrészt a Jelentkezem menüpont alatt találhatod meg. Másrészt, ha a teljes kurzusra jelentkezel, kapsz egy menetrendet az előadások dátumairól. Illetve ajánlom még az Értsd a Kortárst! facebook oldalát, ahol az eseményeknél mindig megtalálhatóak az éppen aktuális előadások.

KAPOK VALAMILYEN SEGÉDANYAGOT VAGY E-KÖNYVET AZ ELŐADÁSOK ANYAGÁBÓL?

Kiadvány nem készül az előadásokhoz, de ha érdekel a téma, kövesd az Értsd a Kortárst! közösségi média oldalait (amiket az oldal alján találhatsz), ahol sok, az előadásokból ismerős illetve az elhangzottakhoz kapcsolódó tartalommal találkozhatsz.

LEHETSÉGES AZ ELŐADÁSOKRÓL FELVÉTELT KÉSZÍTENI?

Hangfelvétel illetve videó nem készíthető, de fotókat csinálhatsz az előadásokról.