GYIK

.

A JELENTKEZÉSRŐL

SZÜKSÉGES VALAMILYEN VÉGZETTSÉG A JELENTKEZÉSHEZ? 

Nem, semmilyen végzettség nem szükséges, minden érdeklődő jöhet az előadásokra.

KIKNEK SZÓLNAK EZEK A KURZUSOK?

Az Értsd a Kortárst! kurzusok a művészet iránt nyitott és érdeklődő emberek számára készültek, akik szeretnének átfogó képet kapni arról, hogy koronként hogyan függtek és függnek össze a kulturális, gazdasági, vallási változások a vizualitással.

PONTOSAN MIKOR VANNAK AZ ELŐADÁSOK?

Az elődások dátumait a kurzusleírásoknál találod a honlapon.

MIÉRT ÉRDEMES JELENTKEZNEM A KURZUSOKRA?  

Az Értsd a Kortárst! képzés új és inspiráló összefüggései abban segítenek, hogy  kialakíts vagy elmélyíts egy kreatív és reflektált viszonyt a művészethez. Az Extra vagy Prémium csomagok pedig ezen is túlmutatnak. A bennük található ráadás alkalmak olyan gyakorlati készségek továbbfejlesztését teszik lehetővé, amelyek magabiztosságot adnak a kortárs művészeti világban.

AKKOR IS AJÁNLOTT JELENTKEZNEM, HA MŰVÉSZETI PÁLYÁRA KÉSZÜLÖK VAGY EZEN A TERÜLETEN DOLGOZOM?

Igen, hiszen a kurzusok szemléletformáló hatása ösztönző támpont lehet a szakmabelieknek, illetve az érettségire vagy művészeti pályára készülők számára is.

MIÉRT ÉRDEMES EXTRA VAGY PRÉMIUM CSOMAGOT VÁLASZTANI?

Az Extra és Prémium csomagok legfontosabb előnye, hogy általuk közvetlen módon tudsz csatlakozni a kortárs művészeti világhoz. Egyrészt személyesen találkozhatsz egy olyan magyar alkotóval, aki része volt valamelyik előadásnak. Az Artist Talk alkalom lehetőséget biztosít, hogy azokra a kérdésekre is választ kapj, amelyek személy szerint téged érdekelnek a kortárs művészettel kapcsolatban. Az Önismereti Workshopok alkalmával pedig olyan készségeket mélyíthetsz el játékos, interaktív módokon, melyek magabiztossá tesznek a kortárs művészeti világban való eligazodás során.  Ugyanebben segít az Értsd a Kortárst! zárt facebook csoport tagság is. Ebben a csoportban hetente találhatsz a képzéshez kapcsolódó cikkeket, inspirációkat. Kérdezhetsz bármit, véleményezheted a műveket, illetve tájékozódhatsz a közös kiállítás látogatás lehetőségéről is.  A Prémium csomagban ezen felül egy szuper trendi, keretezett, egyedi risoprint is a tiéd lehet.

SZÍVESEN JELENTKEZNÉK MINDEN ALKALOMRA, DE MÁR MOST LÁTOM, HOGY NEM TUDOK MINDEN ELŐADÁSRA JÖNNI, VISZONT SZERETNÉK RÉSZT VENNI A BÓNUSZ ALKALMON. MI A TEENDŐM?

Ez esetben regisztrálj az Extra vagy Prémium csomagokra és azokat az alkalmakat, amelyeken majd nem tudsz részt venni, ingyen bepótolhatod a következő induló kurzus alkalmával.

HA CSAK EGY KURZUS ÉRDEKEL AZ OLDALRÓL, JELENTKEZHETEK CSAK ARRA VAGY EGYMÁSRA ÉPÜLNEK A TANMENETEK? 

Bár az Értsd a Kortárst! kurzusai egymásra épülnek, a képzés mégis dinamikusan alakítható az érdeklődésedhez. Így aztán bármelyik induló kurzusra jelentkezhetsz, és teljes élményben lesz részed.

HOGYAN TUDOK JELENTKEZNI?

Jelentkezni a honlapon keresztül, a kurzusok leírásánál tudsz.

.

.

A KURZUSOKRÓL

MIRŐL SZÓLNAK A KURZUSOK?

Az Értsd a Kortárst! előadásokon a klasszikus művészettörténeti korszakokkal párhuzamosan nézünk olyan mai alkotókat, akik témában, koncepcióban, motívumban vagy módszerben kapcsolódnak a múlthoz. Egy-egy kurzus alkalmával több, mint száz kortárs alkotó műveivel és gondolataival ismerkedhetsz meg.

Az első kurzusban az őskortól a XVI. század végéig, a manierizmusig jutunk el.
A második kurzusban az itáliai és nemzetközi barokktól indulva a XX. stzázadi izmusokig ismerheted meg a leghatározó alkotókat.
A harmadik kurzus alkalmával az 1960-as évektől megjelenő új művészeti irányzatok és alkotói magatartások kerülnek górcső alá.

HOGYAN ÁLL ÖSSZE A KÉPZÉS?

A képzés három egymást követő kurzusból áll, melyek egymásra épülve fedik le a művészet történetét az őskortól napjainkig. A kurzusok egyenként 11+2 alkalomból állnak. Az előadások során egyszerre ismerheted meg a művészettörténet klasszikus szereplőit és a mai művészeket. Mindhárom kurzushoz két ráadás alkalom kapcsolódik, amelyek segítségével olyan gyakorlati tapasztalatokra tehetsz szert, melyek segítségével a tanfolyam után is otthonosan mozoghatsz a kortárs közegben.

HOGYAN KELL ELKÉPZELNI AZ ELŐADÁSOKAT?

Az Értsd a Kortárst! előadások alapvetően idézetekkel és videókkal gazdagított diasorok, melyekben mindig egy adott korszakot tekintünk át, kiegészítve kortárs alkotásokkal és azok kontextusával. Mivel a művészettörténet tanításban az összehasonlító elemzés egy rendhagyó megközelítés, inspirálónak tartom az interaktivitást az előadások során, hiszen így közvetlenebb módon kapcsolódhatnak az új információk a hallgatók már meglévő ismereteihez.  Ezért választottam helyszínnek a Kőlevest, mert így – akár egy pohár bor társaságában – még kötetlenebb hangulatban telhetnek az alkalmak.

HOGYAN KELL ELKÉPZELNI A RÁADÁS ALKALMAKAT?

Az Artist Talk alkalom kötetlen beszélgetésként valósul meg, ahol egy, az előadásokból megismert alkotóval találkozhatsz személyesen. Mivel az előadások is jellemzően az alkotók nézőpontjai köré szerveződnek, az Artist Talk találkozás során a lehető legközvetlenebb módon kerülhetsz közel egy művész gondolatvilágához. Mi több, lehetőséged van rá, hogy választ kapj bármilyen felmerülő kérdésedre. Az Önismereti Workshopok pedig az Értsd a Kortárst!  csoporton belüli párbeszédre épülnek. Bár sokféle szempontból közelítünk a művészethez, a saját tapasztalataink és elvárásaink összefüggésbe hozhatók a kortárs művészetelmélet legfontosabb megközelítéseivel. Az értelmezési szempontok tudatosítása a kreatív, és egyben kritikai gondolkozást támogatja, ami a tanfolyam elvégzését követően is fontos inspirációt jelent majd.

HOL VANNAK AZ ELŐADÁSOK?

A járványhelyzet miatt a tanfolyam online indul, és az egyes alkalmak kizárólag LIVE STREAM formájában lesznek elérhetők. A korlátozások feloldását követően a tanfolyam a Kőleves Étterem különtermében folytatódik – akár egy pohár bor társaságában. Természetesen ezek az előadások is követhetők maradnak LIVE STREAM-ként. Az Artist Talk és Workshop alkalmak lényege a személyes kapcsolódás, az interakció és a közvetlen párbeszéd lehetõsége. Ezért ezeket mindenképp  személyesen tartjuk meg, amint lehetõség nyílik rá, akár csak online, akár offline is csatlakoztál az előadásokhoz.

[mappress mapid=”1″]

MEDDIG TARTANAK AZ ELŐADÁSOK? VAN SZÜNET?

Az előadások két és fél órán át tartanak, egy szünettel.

HETENTE HÁNY ELŐADÁS MEGY LE EGY ADOTT KURZUSBÓL?

Hetente egy előadás van minden aktuálisan futó kurzusból.

PONTOSAN MIKOR VANNAK AZ ELŐADÁSOK?

Az elődások dátumait a kurzusleírásoknál találod a honlapon.

KAPOK VALAMILYEN SEGÉDANYAGOT VAGY E-KÖNYVET AZ ELŐADÁSOK ANYAGÁBÓL?

Minden kurzushoz készül egy Kortárs Guide, amelyben az előadások során előkerült összes kortárs művészt megtalálod. Ez a guide az Extra vagy Prémium csomagokhoz tartozó kiadvány.  Ezen kívül, ha követed az Értsd a Kortárst! közösségi média oldalait (amiket az oldal alján is megtalálhatsz), akkor sok, az előadásokból ismerős illetve az elhangzottakhoz kapcsolódó tartalommal találkozhatsz, ami segít feleveníteni a hallottakat.

LEHETSÉGES AZ ELŐADÁSOKRÓL FELVÉTELT KÉSZÍTENI?

Hangfelvétel illetve videó nem készíthető, de fotókat csinálhatsz az előadásokról.

.

.

VÁSÁRLÁS ÉS GARANCIA

MENNYIBE KERÜL EGY KURZUS? 

A kurzusokra 3 féle csomagban tudsz regisztrálni, amelyeket a kurzusleírásoknál találhatsz meg.

MIKOR ÉS HOGYAN TUDOM BEFIZETNI AZ ELŐADÁSOK ÁRÁT? 

A tandíj átutalás adatait akkor látod majd, ha a honlapon keresztül megrendeltél egy terméket.

KAPOK SZÁMLÁT A TANDÍJRÓL?

Természetesen. A számlát a befizetett összegről emailben kapod meg.

MI TÖRTÉNIK, HA VALAMI MIATT NEM TUDOM FOLYTATNI A TANULÁST?

Ez esetben két opció van. Egyrészt visszakérheted azon előadások árát, amelyek még nem mentek le, de már nem veszel rajtuk részt, vagy dönthetsz úgy is, hogy nem kéred vissza a tandíjat és egy következő induló kurzus alkalmával bepótolod ezeket az alkalmakat.

MI VAN AKKOR, HA MÉGSEM TETSZIK AZ ELŐADÁS VAGY NEM OLYAN, AMILYENNEK ELKÉPZELTEM ÉS NINCS KEDVEM TÖBBÉ RÉSZT VENNI RAJTA?

Ez esetben, természetesen nem kell tovább járnod, és az ezekre a fennmaradó alkalmakra befizetett tandíjad teljes értékét visszakapod.