II. kurzus március 16-tól!

☝️Mi ez?

Az Értsd a Kortárst! egy formabontó kurzus, ahol művészettörténetet tanulhatsz izgalmas kortárs összefüggésekkel. Az előadások során párhuzamosan ismerheted meg a művészettörténet klasszikus szereplőit és a mai művészeket. Összehasonlító elemzéssel közelítünk a művekhez, így az új információk jobban összeállnak a már meglévő ismeretekkel.

☝️Miért?

Az Értsd a Kortárst! előadások küldetése, hogy közelebb hozzák és átélhetőbbé tegyék a műalkotásokat. Hiába a sok repró, gyakran nehéz kapcsolódni a művekhez.

„Imádtam, hogy az előadások rengeteg téma felé nyitottak, bátrak voltak, tabuk nélkül, és mindig az uralkodó nézőponttól eltérő perspektívákat mutattak.” 

Zsuzsi, 34

☝️Kiknek?

Érdeklődőknek és szakmabelieknek egyaránt. A kurzusok a művészet iránt nyitott és érdeklődő embereknek készültek, akik szeretnének átfogó képet kapni a kultúra és a vizualitás kapcsolatáról. Az előadásokon az alkotások mögé pillantunk, hogy lássuk, hányféle üzenet összpontosulhat egy-egy műben.

„Kivételes, töretlen felkészültséggel és részletességgel tartott előadások, olyan érdekfeszítően és lelkesen tálalva, hogy minden alkalom az elejétől a végéig fenntartja a hallgatók figyelmét egy rengeteg ajtót nyit.”

Tamás, 45

☝️Hogyan épül fel a tanfolyam?

Előadások, találkozások, és a műélvezet mélyrétegei – tölts 13 alkalmat a kortárs művészettel! Ebben a kurzusban az itáliai barokktól indulva a felvilágosodáson, majd a romantikán és relizmuson át a klasszikus avantgárd irányzatokig jutunk el. Az ellenreformáció évszázadaitól a huszadik századig a különböző irányzatokkal, iskolákkal és izmusokkal párhuzamosan, az ezekre a hagyományokra építő, több, mint százhetven mai alkotó művét vizsgáljuk. A tizenegyedik előadáson egy szokatlan nézőpontból, a testábrázolás felől nézve ismételjük át a kurzus anyagát.

A követő két alkalom ráadás: lépj interakcióba és keltsd életre a művészetetet, hogy a tanfolyam után is magabiztosan mozogj a kortárs közegben! Találkozz egy, az előadások során megismert magyar alkotóval az Artist Talk keretein belül! Az önismereti workshopon pedig felfedezheted, hogy hányféle jelentést indikálhat egy műtárgy. Helyezkedj egy új nézőpontba, alakítsd ki vagy mélyítsd el kritikai szemléleted, hogy később is komplex jelentésrétegekre bukkanj a galériákban! 

II. KURZUS – A barokktól a pop artig

„A műalkotások számomra sokszor csak üvegvitrinbe zárt, megközelíthetetlen, értelmezhetetlen tárgyak voltak. Az előadások foncsort varázsoltak ezekre az üvegekre, hogy tükrök legyenek belőlük, amikben már megláthatom magát az alkotót, a kort, amiben élt, sőt (és számomra ez a legizgalmasabb) saját magamat is.”

Andi, 37

☝️Mikor és hol?

Az előadások március 16-tól, kedd esténként 18 órától kezdődnek. A járványhelyzet miatt a tanfolyam online indul, és az egyes alkalmak kizárólag LIVE STREAM formájában lesznek elérhetők. A korlátozások feloldását követően a tanfolyam a Kőleves Étterem különtermében folytatódik – akár egy pohár bor társaságában. Természetesen ezek az előadások is követhetők maradnak LIVE STREAM-ként. Az Artist Talk és Workshop alkalmak lényege a személyes kapcsolódás, az interakció és a közvetlen párbeszéd lehetõsége. Ezért ezeket mindenképp  személyesen tartjuk meg, amint lehetõség nyílik rá, akár csak online, akár offline is csatlakoztál az előadásokhoz.

☝️Ki ad elő?

Az alkalmakat Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész tartja.

„Teljesen egyedi lehetőség ezen a piacon. Több művtöri kurzusra jártam már, a kortárs, ha egyáltalán szóba kerül, mindig a végén, csak kutyafuttában. Nagyon közel hozza a kortárs művészetet az, hogy beágyazódik a művészet történetébe, nem valami eszement, élettől elrugaszkodott művekként látjuk őket, hanem megérthetjük az öszefüggéseket, hasonlóságokat, és indíttatásokat.”

Anna, 62

☝️Mennyibe kerül?

Erre a kurzusra háromféle csomagban tudsz regisztrálni: 

44900,-

49900,-

75900,-

Az ALAP csomagban 11 izgalmas előadás lehet a tiéd.

1. Egy új kor hajnala – Katolikus barokk
2. Gazdag hagyományok – Polgári barokk és rokokó
3. Láthatóvá tett tudás – A klasszicizmus művészete
4. Ébredező alternatívák – Romantika és realizmus
5. A technika távlatai – Modern építészet
6. Botrányos sikerek – Impresszionizmus és posztimpresszionizmus
7. A századforduló képekben – A szecesszió művészete
8. Az új maximája – Izmusok1.
9. Az új maximája – Izmusok2.
10.Az új maximája –Izmusok3.
11. Testközelből – Testközelből – A barokktól a XX. századig

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Extra csomagban az előadásokon túl sokrétű lehetőségek várnak, melyek segítenek, hogy a tanfolyam után is magabiztosan mozogj a művészeti világban. Tágítsd a horizontod, és lépj interakcióba! 

Artist Talk: találkozz személyesen a kortárs magyar művészet egyik kiemelkedő alakjával és ismerd meg elsőkézből a művészek világát! 

Művészet és Önismeret Workshop: Lépj párbeszédbe a kortársakkal! A workshop célja, hogy a közös gondolkozás révén részben felfejthető legyen, hogy egy művész, a néző vagy maga a kultúra nagyban hogyan alkotják meg a különféle jelentéseket. Fejleszd a kreatív, kritikai nézőpontod a legkülönfélébb eszétikai és társadalmi megközelítéseken keresztül! 

Facebook zárt csoport: csatlakozz a csoport virtuális közösségéhez! Osszd meg a véleményed, kérdezz, és ne maradj le a heti inspirációkról vagy a közös kiállításlátogatásokról!

Kortárs név- és linktár: találd meg pillanatok alatt az előadásokon szereplő alkotókat! 

Prémium regisztrációval nem csak a szuper tartalmas előadásokkal és inspiráló, interkatív élményekkel gazdagodhatsz, hanem egy eredeti Értsd a Kortárst! nyomat is a tiéd! A risoprint napjaink egyik legtrendibb grafikai eljárása, melynek eredménye mindenesetben izgalmas egyedi print. A szójából készült festékeknek köszönhetően a riso nyomtatásnak nincsen károsanyag emissziója. A keretezett, direktszínnyomásos plakát neon és metál színekben pompázik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ezekért az estékért, ezért az átfogó képért éri meg belevágni a hetekbe!
Az ilyen felpezsdítő, inspiráló, gondolatokat ébresztő programok úgy hiányoznak a hétköznapokból, mint egy falat kenyér.”

Dorci 30