II. Kurzus március 21-től!

☝️Mi ez?

Az Értsd a Kortárst! egy formabontó kurzus, ahol művészettörténetet tanulhatsz izgalmas kortárs összefüggésekkel. Az előadások során párhuzamosan ismerheted meg a művészettörténet klasszikus szereplőit és a mai művészeket. Összehasonlító elemzéssel közelítünk a művekhez, így az új információk jobban összeállnak a már meglévő ismeretekkel. Az elméleti alkalmakat interaktív találkozások teszik élőbbé, hogy a lehető legközvetlenebb módon kapcsolódj a művészet világához.

☝️Miért?

Az Értsd a Kortárst! előadások küldetése, hogy közelebb hozzák és átélhetőbbé tegyék a műalkotásokat. Hiába a sok repró, gyakran nehéz kapcsolódni a művekhez.

„Imádtam, hogy az előadások rengeteg téma felé nyitottak, bátrak voltak, tabuk nélkül, és mindig az uralkodó nézőponttól eltérő perspektívákat mutattak.” 

Zsuzsi, 34

☝️Kiknek?

Érdeklődőknek és szakmabelieknek egyaránt. A kurzusok a művészet iránt nyitott és érdeklődő embereknek készültek, akik szeretnének átfogó képet kapni a kultúra és a vizualitás kapcsolatáról. Az előadásokon az alkotások mögé pillantunk, hogy lássuk, hányféle üzenet összpontosulhat egy-egy műben.

„Kivételes, töretlen felkészültséggel és részletességgel tartott előadások, olyan érdekfeszítően és lelkesen tálalva, hogy minden alkalom az elejétől a végéig fenntartja a hallgatók figyelmét, és rengeteg ajtót nyit.”

Tamás, 45

☝️Hogyan épül fel a tanfolyam?

Előadások, találkozások, és a műélvezet mélyrétegei – tölts 14 alkalmat a kortárs művészettel! Ebben a kurzusban az itáliai barokktól indulva a felvilágosodáson, majd a romantikán és relizmuson át a klasszikus avantgárd irányzatokig jutunk el. Az ellenreformáció évszázadaitól a huszadik századig a különböző irányzatokkal, iskolákkal és izmusokkal párhuzamosan, az ezekre a hagyományokra építő, több, mint százhetven mai alkotó művét vizsgáljuk. A tizenegyedik előadáson egy szokatlan nézőpontból, a testábrázolás felől nézve ismételjük át a kurzus anyagát.

Ezen kívűl további három alkalom vár: lépj interakcióba és keltsd életre a művészetetet, hogy a tanfolyam után is magabiztosan mozogj a kortárs közegben! Találkozz egy, az előadások során megismert magyar alkotóval az Artist Talk keretein belül! Fedezd fel az Önismereti Workshop alkalmával, hogy hányféle jelentést indikálhat egy műtárgy! A Kiállítás+ alkalmával pedig teljesen új szemszögből pillanthatsz műalkotásokra: alakítsd ki vagy mélyítsd el kritikai szemléleted, hogy később is komplex jelentésrétegekre bukkanj a galériákban! 

Ebben a kurzusban több mint 170 kortárs alkotóval ismerkedhetsz meg, többek között velük:

Tanulj online, és találkozzunk személyesen az Artist Talk, Kiállítás+ és Workshop alkalmakon!

A II. kurzus előadásai:

II/1. Egy új kor hajnala – Katolikus barokk

Fedezd fel egy új, dinamikus világkép kibontakozását és a katolikus egyház nagy megújulását a XVII. században! Ebből az előadásból megtudhatod, hogy a túlzásokat és illúziókat kedvelő barokk művészet hogyan inspirálja a formabontó kortársakat, vagy azt, hogy hogyan jelennek meg teátrális elemek napjaink művészetében.

2022. 03. 21. hétfő 18:00

II/2. Gazdag hagyományok – Polgári barokk és rokokó

Ismerd meg az Itálián kívüli barokk művészet és a rokokó sajátosságait! Kerülj közelebb a holland csendéletekhez és az Eat art-hoz, vagy tudd meg, hogyan hasznosítja e korszak drámaian vagy játékosan tobzódó művészét a giccs art!

2022. 03. 28. hétfő, 18:00

II/3. Láthatóvá tett tudás – A klasszicizmus művészete

Akadémiák születése, teoretikus alapú művészet, univerzális harmónia és az antikok túlszárnyalása. De vajon a XXI. század hogyan viszonyul a klasszicizmus normatív világképéhez? Ismerd meg a kortárs gesztusokkal színesített public space fogalmát vagy a kollaboratív alkotói módszereket!

2022. 04. 04. hétfő, 18:00

II/4. Ébredező alternatívák – Romantika és realizmus

Ebben az előadásban a magával ragadó romantika és a szikár realizmus legfontosabb alkotóihoz kerülhetsz közelebb. Ismerj meg néhány nonkonformista, rebellis vagy outsider alkotóval a kortárs mezőnyből, akik szélsőségesen értelmezik újra a romantika művész-ideálját!

2022. 04. 11. hétfő, 18:00

II/5. A technika távlatai – Modern építészet

A technikai forradalmaktól a bolygó túlépítéséig és tovább: kontinensvárosok, mozgó épületek, és a Hold lakhatóvá tétele. Ebben az előadásban a modernizmus felől közeledhetsz a kortárs építészet legfontosabb alakjaihoz.

2022. 04. 25. hétfő, 18:00

II/6. Botrányos sikerek – Impresszionizmus és posztimpresszionizmus

Sziporkázó napsütés, ragyogó színek és könnyed ecsetkezelés: hogyan inspirálják a közkedvelt impresszionista alkotások a mai művészeket? Ismerd meg az appropriation art kortárs gyakorlatát vagy az intézménykritikus alkotók válaszát a La belle époque idején éhező művészek helyzetére!

2022. 05. 02. hétfő, 18:00

II/7. A századforduló képekben – A szecesszió művészete

Egyéni válaszok a század- és ezredforduló új problémáira: láss rá a szimbolista és szecessziós művészetre és e korszak napjainkig ható eredményeire! Figyeld meg a művészek sajátos jelképeit és témáit, amellyel az egyre bonyolultabb civilizációs folyamatokra reagáltak egykor és ma!

2022. 05. 09. hétfő, 18:00

II/8. Az új maximája – Izmusok 1.

Időzz kicsit az avantgárd ellentmondásos korszakában! Hogyan jelenik meg ez az új, ipari és zajos város a modern művekben és hogyan találkozhatsz vele manapság hanginstallációkban? Ismerkedj a modern szemlélet egyeduralmát megkérdőjelező kortársakkal!

2022. 05. 16. hétfő 18:00

II/9. Az új maximája – Izmusok 2.

Kerülj közel a formaépítő izmusokhoz! Hogyan fordult át napjainkra a konstruktivista alkotói magatartás dekonstruktív módszerré? Kerülj képbe többek között a hard-edge és a recycle art fogalmával vagy nézz bravúros ipad festményeket napjaink sztárművészeitől!

2022. 05. 23. hétfő, 18:00

II/10. Az új maximája – Izmusok 3.

Találkozz egy viharos század szélsőséges érzelmeivel a művészeten keresztül! Figyeld meg, hogy a modernizmus konvenció ellenessége és ellenkulturális törekvései miként élnek ma tovább a neo-expresszionizmus, a kutatás alapú művészet, vagy akár az environment művészet alkotásaiban!

2022. 05. 30. hétfő, 18:00

II/11. Testközelből – A barokktól a XX. századig

Az ismétlő előadásban a testábrázolás felől olvasva ismerheted meg az újkori és legújabb kori művészetet, egészen a kortársakig. Kóstolj bele a neokonceptuális, posztmodern és posztkolonista megközelítésekbe vagy ismerd meg a bioart fogalmát! Ez az előadás a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.

2022. 06. 13. hétfő, 18:00

* Artist Talk

Tarts velünk, és találkozz személyesen a magyar kortárs művészet egyik kiemelkedő alakjával! Ismerkedj meg egy alkotó munkásságával a lehető legközvetlenebb módon és kérdezd meg, ami mindig is érdekelt! Az Artist Talk a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.

* Művészet és Önismeret Workshop

Lépj párbeszédbe a kortársakkal! A workshop célja, hogy a közös gondolkozás révén részben felfejthető legyen, hogy egy művész, a néző vagy maga a kultúra nagyban hogyan alkotják meg a különféle jelentéseket. Fejleszd a kreatív, kritikai nézőpontod a legkülönfélébb eszétikai és társadalmi megközelítéseken keresztül! A workshop alkalom a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.

* Kiállítás+

Ebben a programban egyedülálló módon, izgalmas szempontok alapján nézünk meg egy kortárs kiállítást, amit közösen állítunk össze egy teljesen újszerű élménnyé. Fedezd fel újra a művészet örömét és közösségteremtő erejét! A Kiállítás+ alkalom a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.

„A műalkotások számomra sokszor csak üvegvitrinbe zárt, megközelíthetetlen, értelmezhetetlen tárgyak voltak. Az előadások foncsort varázsoltak ezekre az üvegekre, hogy tükrök legyenek belőlük, amikben már megláthatom magát az alkotót, a kort, amiben élt, sőt (és számomra ez a legizgalmasabb) saját magamat is.”

Andi, 37

☝️Mikor és hol?

Az előadások március 21-tól, hétfő esténként 18 órától kezdődnek. A 2 és fél órás előadásokhoz LIVE STREAM formájában tudsz csatlakozni. Az online elméleti alkalmakkal párhuzamosan az Artist Talk, Workshop és Kiállítás+ alkalmakon személyesen találkozunk, hiszen ezek lényege az interakció és a közvetlen párbeszéd.

☝️Ki ad elő?

Az alkalmakat Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész tartja. Tudj meg többet az alábbi interjúban.

„Teljesen egyedi lehetőség ezen a piacon. Több művtöri kurzusra jártam már, a kortárs, ha egyáltalán szóba kerül, mindig a végén, csak kutyafuttában. Nagyon közel hozza a kortárs művészetet az, hogy beágyazódik a művészet történetébe, nem valami eszement, élettől elrugaszkodott művekként látjuk őket, hanem megérthetjük az öszefüggéseket, hasonlóságokat, és indíttatásokat.”

Anna, 62

☝️Mennyibe kerül?

Erre a kurzusra háromféle csomagban tudsz regisztrálni:
(A tandíjat van lehetőség két részletben befizetni.)

„Ezekért az estékért, ezért az átfogó képért éri meg belevágni a hetekbe!
Az ilyen felpezsdítő, inspiráló, gondolatokat ébresztő programok úgy hiányoznak a hétköznapokból, mint egy falat kenyér.”

Dorci 30