Kortárs Tendenciák – ÉaK! jubileum

☝️Mi ez?

Hagyd a szürke hétköznapokat, és a kiszámítható tömegkultúrát! Hangolódj a kortárs alkotók világára, és csatlakozz az Értsd a Kortárst! jubileumi tanfolyamához! A Kortárs tendenciák egy rég várt képzés, amely a legfontosabb mai alkotók szemén keresztül mutatja be a kortárs művészet kérdéseit. Ez a tanfolyam megismételhetetlen lehetőség, hogy szemléletformáló és inspiráló képet kapj napjaink képzőművészeti irányzatairól. A képzést a kortárs párbeszédek és találkozások teszik teljessé, hogy megértsd és átlásd ezt az izgalmas világot: művek, alkotók, szakemberek és intézmények. Tölts 10 magával ragadó szombatot a kortársakkal!

☝️Miért?

A Kortárs tendenciák program küldetése, hogy elméleti és gyakorlati támpontokat nyújtson a sokrétű kortárs művészet felfedezéséhez és átlátásához. Az Értsd a Kortárst! születésnapi tanfolyamán képzőművész előadók hozzák érthető közelségbe a kortárs képzőművészetet. A fogalmi kereteken túl, a program interaktív eseményei segítenek az egyéni befogadói pozíció feltérképezésében is. Az előadásokat követő SpeakART eventek platformot biztosítanak az élmények megosztásának, párbeszéd indításának és közös gondolkozásnak. A képzés pedig két egész napos kirándulással zárul, ahol a lehető legközvetlenebb módon kapcsolódhatsz a hazai színtérhez!

☝️ Kiknek?

Érdeklődőknek és szakmabelieknek egyaránt. A program a művészet iránt nyitott és érdeklődő embereknek készült, akik szeretnének átfogó képet kapni a kultúra és a vizualitás kapcsolatáról. Az előadásokon az alkotások mögé pillantunk, hogy lássuk, hányféle üzenet összpontosulhat egy-egy műben.

☝️ Hogyan épül fel a tanfolyam?

Előadások, találkozások, és a műélvezet mélyrétegei – tölts 3 hónapot a kortárs művészettel! A kurzus előadásaiban az 1960-as évektől megjelenő új művészeti irányzatok és alkotói magatartások kerülnek górcső alá. A konceptuális művészet kialakulásától a kurrens irányzatokig tekintjük át a legfontosabb hazai és nemzetközi tendenciákat és művészeket. Közvetlenül az előadások után, az offline résztvevőknek a SpeakART események segítenek még személyesebbé tenni a élményt: lépj párbeszédbe, válts nézőpontot, keretezd át az élményeid!

A tanfolyamot záró két alkalom, a Kiállítás+ és Artist Talk egész napos kirándulások formájában
valósul meg:

A Kiállítás+ programban sokféle nézőpontból közösen tárjuk fel a debreceni MODEM kiállításainak lehetséges jelentéseit. Kerülj képbe a kurátor szempontjaival, és  keltsük életre együtt a műveket, hogy a tanfolyam után is otthonos legyen a kortárs közeg!

Az Artist Talk alkalom keretein belül egy, az előadások során megismert magyar alkotó munkáit ismerheted meg első kézből. Fedezd fel a pécsi kortárs szcéna sokszínűségét a LOKART Képzőművészeti Fesztivál programjain! 

A tanfolyamban több mint 250 kortárs alkotó munkával ismerkedhetsz meg!

119900,-

149900,-

(A tanfolyam díját van lehetőség két részletben befizetni.)

☝️ 10 szemléletváltó szombat a jubileumi tanfolyamban: 

1. Dinamikus struktúrák – A kortárs művészet színterei

Ismerd meg, hogyan alakult ki napjaink művészete! A múzeumok sokszor lassan reagálnak a változásokra, ezért fedezd fel műalkotásokon keresztül minden jelenség tudattágító vagy romboló erejét! Kapcsolódj a biennálékkal, art fairekkel átszőtt globális kultúrára, hogy meghatározó nemzetközi összefüggésekbe ágyazva szerezz átfogó képet a kortárs művészetről!

2023.04.01. Előadás:12:00-14:30,
SpeakART esemény:15:30-18:00

 

2. A gondolat művészei – Konceptuális művészet

Szakítva a képzőművészet hagyományos, tárgyias formáival, a konceptuális művészet az egyik legnagyobb ellenállást váltotta ki mind a közönség, mind a művészeti világ részéről. Lépj közel a koncept alkotók személytelen, elvont modelljeihez, melyek átírták a művészet értékelésének sztenderdjeit! Ismerd meg napjaink konceptuális alkotóit is, akik a vég nélkül ismétlődő képek mögé pillantva mutatják meg a hatalmi struktúrákat!

2023.04.15. Előadás:12:00-14:30,
SpeakART esemény:15:30-18:00

 

3. Átütő szabadság – Performansz és body art

Ebben az előadásban a performansz művészet legfontosabb képviselőit ismerheted meg. Miért egyre népszerűbb napjaink élménykultúrájában a performansz, és ez hogyan írja át a műfaj kereteit? Fedezd fel az anyagtalan, pillanatnyi és megismételhetetlen művek transzformatív világát, és kerülj képbe a testtel, mint nyersanyaggal dolgozó body art alkotók egyéni válaszaival!

2023.04.22. Előadás:12:00-14:30,
SpeakART esemény:15:30-18:00

4. Demokratikus utak – Street art és public art

Világmárkák és kormányzatok monológjai helyett fedezd fel a város másik arcát! Ebben az előadásban olyan alkotók világába pillanthatsz be, akik a társadalmi terekre saját terepükként tekintenek. Tagek, throwie-k és graffitik: a street art gyakran előfutára, akár katalizátora volt a társadalmi változásnak. Hogyan próbál párbeszédet indítani vagy fenntartani a public art? Ismerd meg az előadások, szimpóziumok vagy vitaestek médiumában alkotó kortársaidat!

2023.05.06. Előadás:12:00-14:30,
SpeakART esemény:15:30-18:00

5. Születő történelem – Emlékezetpolitika a művészetben

Az elérhető múlt adataiból a jelen készít emléket, mely egyben a jövőt is megszervezi. A huszadik század tragádiái azonban ellehetetlenítették a régi művészeti formák köztéri használatát. Lehetséges történeti kódok nélkül megidézni, máshogyan kifejezni ugyanazt? Hogyan őrizzünk meg a töredékes, traumatikus vagy titkolt múltat? Hangolódj a új típusú műemlékekre, és fedezd fel a részvétel alapú köztéri szobrászat erejét!

2023.05.13. Előadás:12:00-14:30,
SpeakART esemény:15:30-18:00

 

6. Szabó Franciska festőművész előadása

Sokan úgy tartják, hogy végső soron minden mű az érzéki tapasztalaton túli dolgokkal foglalkozik. Hogyan épülnek mégis a kortárs diskurzusba azok az alkotások, melyeket a látvány, vagy mondjuk az anyaghasználat határoz meg első helyen? Nézőként vajon a logikára, vagy a megérzésekre hagyatkozzunk? Figyelj a matériák közvetlen érzékiségére, és érd el az alkotások újabb és újabb rétegeit! 

2023.05.20. Előadás:12:00-14:30,
SpeakART esemény:15:30-18:00

7. Vető Orsolya Lia festőművész előadása

A szűken értelmezett táblakép határait számos kortárs alkotó bizonytalanítja el: így válhat a festészet performatívvá, térbelivé, konceptuálissá vagy akár virtuálissá. Mi a sorsa a festészetnek, melynek jelenét a médium több évszázados formálódása is meghatározza? Visszafejthetőek-e a festészet múltjába mutató vizuális utalások szövevényes rendszerei? Milyen kortárs megoldásokban ismerhetünk rá az autonóm felületképzés örök igényére, az anyag igézetére? 

2023.06.03. Előadás:12:00-14:30,
SpeakART esemény:15:30-18:00

8. Tayler Patrick Nicholas festőművész előadása

A cuki esztétikai kategóriája születésünk pillanatától kezdve kondícionál bennünket. Tájékozódási ponttá válik, a kultúra részeként egy sor társadalmi erőviszonyt újszerű megvilágításba helyez, valamint meghökkentő perspektívákat teremt a popkultúra, a nosztalgiázás és a magasművészet közös zónájában. Lehet-e tudatos imidzs az infantilitás? Miért tobzódnak a fiatal műgyűjtők otthonaiban a vinylből készült játékok? Van-e sötét oldala a cukinak?

2023.06.10. Előadás:12:00-14:30,
SpeakART esemény:15:30-18:00

9. ÉaK! Kiállítás+

Ebben a programban egyedülálló módon, izgalmas szempontok alapján nézünk meg egy kortárs kiállítást, amit közösen állítunk össze egy teljesen újszerű élménnyé. Csatlakozz a debreceni kiránduláshoz és fedezd fel újra a művészet közösség-
teremtő erejét a MODEM-ben! 

2023.06.17. 

10. ÉaK! Artist Talk

Tarts velünk, és találkozz személyesen a magyar kortárs művészet egyik kiemelkedő alakjával! Ismerkedj meg elsőkézből egy alkotó munkásságával, és kérdezd meg, ami mindig is érdekelt! Utazz velünk Pécsre, hangolódj  pécsi és nemzetközi alkotók világára a LOKART Képzőművészeti Fesztival programjain! 

2023.06.24. 

☝️ Mikor és hol?

A Kortárs tendenciák tanfolyam április elsején veszi kezdetét és június 24-ig tart. Az előadások és SpeakART eventek Budapesten, a Q Contemporary különtermében kerülnek megrendezére. (1062, Budapest, Andrássy út 110.) A képzés részeként látogatást teszünk a budapesti Ludwig Múzeumban, valamint a debreceni MODEM, a Pécsi Galéria, és az M21 kiállításait is meglátogatjuk. (A bérlet ára tartalmazza az összes külső helyszínen megvalósuló program díját.)

☝️ Kik tartják az előadásokat?

Ebben a jubileumi tanfolyamban több előadót is megismerhetsz. A kurzus törzsanyagát Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész tartja, de Szabó Franciska, Vető Orsolya Lia és Tayler Patrick Nicholas festőművészek is csatlakoznak a képzéshez egy-egy lenyűgöző kortárs téma kapcsán.

☝️ Hogyan tudok jelentkezni?

A Kortárs tendenciák – ÉaK! jubileumi tanfolyamra Online vagy Offline csomagban tudsz regisztrálni:

119900,-

149900,-

(A tanfolyam díját van lehetőség két részletben befizetni.)

☝️ Hallgatóink mondták:

„A tanfolyam felülmúlja a várakozásaimat. Olyan komplex szemléletmódot ad, amit máshol nem találnék meg. Érdekes, tartalmas és gondolatébresztő volt minden egyes alkalom.”

Timi, 42

„Átfogó, szuperintelligens témafelvezetés, kreatív összekapcsolások, közösségépítő attitűd. Mindezt egy olyan területen, ahol szerintem mindenkinek szüksége lenne útmutatásra.” 

Gábor, 34

„Kivételes, töretlen felkészültséggel és részletességgel tartott előadások, olyan érdekfeszítően és lelkesen tálalva, hogy minden alkalom az elejétől a végéig fenntartja a hallgatók figyelmét, és rengeteg ajtót nyit.”

Tamás, 45

„Tetszett a pontos és részletekbe menő előadás, ami mégis érdekes és közérthető. Azóta más szemmel figyelem a világot, sőt, máshogy fogalmazom meg a gondolataimat is. 

Kriszta, 62

„Ezekért az estékért, ezért az átfogó képért éri meg belevágni a hetekbe!
Az ilyen felpezsdítő, inspiráló, gondolatokat ébresztő programok úgy hiányoznak a hétköznapokból, mint egy falat kenyér.”

Dorci 30