☝️Művészettörténet kortárs nézőpontból.

Az Értsd a Kortárst! egy formabontó kurzus, ahol művészettörténetet tanulhatsz izgalmas kortárs összefüggésekkel. Az előadások során párhuzamosan ismerheted meg a művészettörténet klasszikus szereplőit és a mai művészeket. Összehasonlító elemzéssel közelítünk a művekhez, így az új információk jobban összeállnak a már meglévő ismeretekkel. Az elméleti alkalmakat interaktív találkozások teszik élőbbé, hogy a lehető legközvetlenebb módon kapcsolódj a művészet világához.

Még van szabad hely!
Ne maradj le!

Az Értsd a Kortárst! előadások küldetése, hogy közelebb hozzák és átélhetőbbé tegyék a műalkotásokat. Hiába a sok repró, gyakran nehéz kapcsolódni a művekhez.

„Imádtam, hogy az előadások rengeteg téma felé nyitottak, bátrak voltak, tabuk nélkül, és mindig az uralkodó nézőponttól eltérő perspektívákat mutattak.” 

Zsuzsi, 34

Az Értsd a Kortárst! progamok érdeklődőknek és szakmabelieknek egyaránt hasznosak. A kurzusok a művészet iránt nyitott és érdeklődő embereknek készültek, akik szeretnének átfogó képet kapni a kultúra és a vizualitás kapcsolatáról. Az előadásokon az alkotások mögé pillantunk, hogy lássuk, hányféle üzenet összpontosulhat egy-egy műben.

„Kivételes, töretlen felkészültséggel és részletességgel tartott előadások, olyan érdekfeszítően és lelkesen tálalva, hogy minden alkalom az elejétől a végéig fenntartja a hallgatók figyelmét, és rengeteg ajtót nyit.”

Tamás, 45

☝️Online előadások és közösségi élmények március 21-től újra!

Előadások, találkozások, és a műélvezet mélyrétegei – tölts 14 alkalmat a kortárs művészettel! Ebben a kurzusban az itáliai barokktól indulva a felvilágosodáson, majd a romantikán és relizmuson át a klasszikus avantgárd irányzatokig jutunk el. Az ellenreformáció évszázadaitól a huszadik századig a különböző irányzatokkal, iskolákkal és izmusokkal párhuzamosan, az ezekre a hagyományokra építő, több, mint százhetven mai alkotó művét vizsgáljuk. A tizenegyedik előadáson egy szokatlan nézőpontból, a testábrázolás felől nézve ismételjük át a kurzus anyagát.

Ezen kívűl további három alkalom vár: lépj interakcióba és keltsd életre a művészetetet, hogy a tanfolyam után is magabiztosan mozogj a kortárs közegben! Találkozz egy, az előadások során megismert magyar alkotóval az Artist Talk keretein belül! Fedezd fel az Önismereti Workshop alkalmával, hogy hányféle jelentést indikálhat egy műtárgy! A Kiállítás+ alkalmával pedig teljesen új szemszögből pillanthatsz műalkotásokra: alakítsd ki vagy mélyítsd el kritikai szemléleted, hogy később is komplex jelentésrétegekre bukkanj a galériákban! 

Ebben a kurzusban több mint 170 kortárs alkotóval ismerkedhetsz meg, többek között velük:

Tanulj online, és találkozzunk személyesen az Artist Talk, Kiállítás+ és Workshop alkalmakon!

☝️Kattints a képre, ha minden infót szeretnél tudni a kurzus előadásairól

„A műalkotások számomra sokszor csak üvegvitrinbe zárt, megközelíthetetlen, értelmezhetetlen tárgyak voltak. Az előadások foncsort varázsoltak ezekre az üvegekre, hogy tükrök legyenek belőlük, amikben már megláthatom magát az alkotót, a kort, amiben élt, sőt (és számomra ez a legizgalmasabb) saját magamat is.”

Andi, 37

☝️Tanulj online, és fedezd fel személyesen a művészet közösségteremtő erejét!

Az előadások március 21-tól, hétfő esténként 18 órától kezdődnek. A 2 és fél órás előadásokhoz LIVE STREAM formájában tudsz csatlakozni. Az online elméleti alkalmakkal párhuzamosan az Artist Talk, Workshop és Kiállítás+ alkalmakon személyesen találkozunk, hiszen ezek lényege az interakció és a közvetlen párbeszéd.

Az alkalmakat Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész tartja. Tudj meg többet az alábbi interjúból:

„Teljesen egyedi lehetőség ezen a piacon. Több művtöri kurzusra jártam már, a kortárs, ha egyáltalán szóba kerül, mindig a végén, csak kutyafuttában. Nagyon közel hozza a kortárs művészetet az, hogy beágyazódik a művészet történetébe, nem valami eszement, élettől elrugaszkodott művekként látjuk őket, hanem megérthetjük az öszefüggéseket, hasonlóságokat, és indíttatásokat.”

Anna, 62

☝️Erre a kurzusra háromféle csomagban tudsz regisztrálni:
(A tandíjat van lehetőség két részletben befizetni.)

„Ezekért az estékért, ezért az átfogó képért éri meg belevágni a hetekbe!
Az ilyen felpezsdítő, inspiráló, gondolatokat ébresztő programok úgy hiányoznak a hétköznapokból, mint egy falat kenyér.”

Dorci 30

A kurzus előadásai:

II/1. Egy új kor hajnala – Katolikus barokk

Fedezd fel egy új, dinamikus világkép kibontakozását és a katolikus egyház nagy megújulását a XVII. században! Ebből az előadásból megtudhatod, hogy a túlzásokat és illúziókat kedvelő barokk művészet hogyan inspirálja a formabontó kortársakat, vagy azt, hogy hogyan jelennek meg teátrális elemek napjaink művészetében.

2022. 03. 21. hétfő 18:00

II/2. Gazdag hagyományok – Polgári barokk és rokokó

Ismerd meg az Itálián kívüli barokk művészet és a rokokó sajátosságait! Kerülj közelebb a holland csendéletekhez és az Eat art-hoz, vagy tudd meg, hogyan hasznosítja e korszak drámaian vagy játékosan tobzódó művészét a giccs art!

2022. 03. 28. hétfő, 18:00

II/3. Láthatóvá tett tudás – A klasszicizmus művészete

Akadémiák születése, teoretikus alapú művészet, univerzális harmónia és az antikok túlszárnyalása. De vajon a XXI. század hogyan viszonyul a klasszicizmus normatív világképéhez? Ismerd meg a kortárs gesztusokkal színesített public space fogalmát vagy a kollaboratív alkotói módszereket!

2022. 04. 04. hétfő, 18:00

II/4. Ébredező alternatívák – Romantika és realizmus

Ebben az előadásban a magával ragadó romantika és a szikár realizmus legfontosabb alkotóihoz kerülhetsz közelebb. Ismerj meg néhány nonkonformista, rebellis vagy outsider alkotóval a kortárs mezőnyből, akik szélsőségesen értelmezik újra a romantika művész-ideálját!

2022. 04. 11. hétfő, 18:00

II/5. A technika távlatai – Modern építészet

A technikai forradalmaktól a bolygó túlépítéséig és tovább: kontinensvárosok, mozgó épületek, és a Hold lakhatóvá tétele. Ebben az előadásban a modernizmus felől közeledhetsz a kortárs építészet legfontosabb alakjaihoz.

2022. 04. 25. hétfő, 18:00

II/6. Botrányos sikerek – Impresszionizmus és posztimpresszionizmus

Sziporkázó napsütés, ragyogó színek és könnyed ecsetkezelés: hogyan inspirálják a közkedvelt impresszionista alkotások a mai művészeket? Ismerd meg az appropriation art kortárs gyakorlatát vagy az intézménykritikus alkotók válaszát a La belle époque idején éhező művészek helyzetére!

2022. 05. 02. hétfő, 18:00

II/7. A századforduló képekben – A szecesszió művészete

Egyéni válaszok a század- és ezredforduló új problémáira: láss rá a szimbolista és szecessziós művészetre és e korszak napjainkig ható eredményeire! Figyeld meg a művészek sajátos jelképeit és témáit, amellyel az egyre bonyolultabb civilizációs folyamatokra reagáltak egykor és ma!

2022. 05. 09. hétfő, 18:00

II/8. Az új maximája – Izmusok 1.

Időzz kicsit az avantgárd ellentmondásos korszakában! Hogyan jelenik meg ez az új, ipari és zajos város a modern művekben és hogyan találkozhatsz vele manapság hanginstallációkban? Ismerkedj a modern szemlélet egyeduralmát megkérdőjelező kortársakkal!

2022. 05. 16. hétfő 18:00

II/9. Az új maximája – Izmusok 2.

Kerülj közel a formaépítő izmusokhoz! Hogyan fordult át napjainkra a konstruktivista alkotói magatartás dekonstruktív módszerré? Kerülj képbe többek között a hard-edge és a recycle art fogalmával vagy nézz bravúros ipad festményeket napjaink sztárművészeitől!

2022. 05. 23. hétfő, 18:00

II/10. Az új maximája – Izmusok 3.

Találkozz egy viharos század szélsőséges érzelmeivel a művészeten keresztül! Figyeld meg, hogy a modernizmus konvenció ellenessége és ellenkulturális törekvései miként élnek ma tovább a neo-expresszionizmus, a kutatás alapú művészet, vagy akár az environment művészet alkotásaiban!

2022. 05. 30. hétfő, 18:00

II/11. Testközelből – A barokktól a XX. századig

Az ismétlő előadásban a testábrázolás felől olvasva ismerheted meg az újkori és legújabb kori művészetet, egészen a kortársakig. Kóstolj bele a neokonceptuális, posztmodern és posztkolonista megközelítésekbe vagy ismerd meg a bioart fogalmát! Ez az előadás a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.

2022. 06. 13. hétfő, 18:00

* Artist Talk

Tarts velünk, és találkozz személyesen a magyar kortárs művészet egyik kiemelkedő alakjával! Ismerkedj meg egy alkotó munkásságával a lehető legközvetlenebb módon és kérdezd meg, ami mindig is érdekelt! Az Artist Talk a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.

* Művészet és Önismeret Workshop

Lépj párbeszédbe a kortársakkal! A workshop célja, hogy a közös gondolkozás révén részben felfejthető legyen, hogy egy művész, a néző vagy maga a kultúra nagyban hogyan alkotják meg a különféle jelentéseket. Fejleszd a kreatív, kritikai nézőpontod a legkülönfélébb eszétikai és társadalmi megközelítéseken keresztül! A workshop alkalom a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.

* Kiállítás+

Ebben a programban egyedülálló módon, izgalmas szempontok alapján nézünk meg egy kortárs kiállítást, amit közösen állítunk össze egy teljesen újszerű élménnyé. Fedezd fel újra a művészet örömét és közösségteremtő erejét! A Kiállítás+ alkalom a Teljes vagy Prémium csomagot választó hallgatók számára elérhető.