I. KURZUS November 6-tól!

Csatlakozz online, és szóljon heti egy este a művészetről!

☝️Mi ez?

Az Értsd a Kortárst! egy formabontó kurzus, ahol művészettörténetet tanulhatsz izgalmas kortárs összefüggésekkel. Az előadások során párhuzamosan ismerheted meg a művészettörténet klasszikus szereplőit és a mai művészeket. Összehasonlító elemzéssel közelítünk a művekhez, így az új információk jobban összeállnak a már meglévő ismeretekkel.

☝️Miért?

Az Értsd a Kortárst! előadások küldetése, hogy közelebb hozzák és átélhetőbbé tegyék a műalkotásokat. Hiába a sok repró, gyakran nehéz kapcsolódni a művekhez.

Érdeklődőknek és szakmabelieknek egyaránt. A program a művészet iránt nyitott és érdeklődő embereknek készült, akik szeretnének átfogó képet kapni a kultúra és a vizualitás kapcsolatáról. Az előadásokon az alkotások mögé pillantunk, hogy lássuk, hányféle üzenet összpontosulhat egy-egy műben.

☝️ Hogyan épül fel a tanfolyam?

Az első kurzusban a történelem előtti koroktól indulunk és tíz alkalom során az ókoron át a középkor végéig jutunk. Ismerd meg a legfontosabb építészeti, szobrászati és festészeti remekműveket ezekből a korszakokból!  A káprázatos művészeti tradícióval párhuzamosan több mint százötven lenyűgöző kortárs művész alkotásával találkozhatsz, melyek stilárisan, módszerükben vagy konceptuálisan kapcsolódnak az adott témához. A tizenegyedik előadáson egy szokatlan nézőpontból, a testábrázolás felől vizsgálva ismételjük át a korszakokat.

Az előadások mellett kapsz egy meghívót az Értsd a Kortárst! zárt facebook csoportjába. Csatlakozz virtuális közösségünkhöz: oszd meg a véleményed, kérdezz, és ne maradj le a heti
inspirációkról, vagy a közös kiállításlátogatásokról! Továbbá, a tanfolyam végén kapsz egy virtuális név- és linktárat, amiben pillanatok alatt megtalálhatod az előadásokon szereplő
összes kortárs alkotót, illetve egy digitális művészeti fogalomtárat is, amely tartalmazza a tanfolyam során előkerült legfontosabb művészeti fogalmakat.

A tanfolyamban több mint 150 kortárs alkotó munkával ismerkedhetsz meg, többek között velük:

109.900,-

(A tanfolyam díját van lehetőség két részletben befizetni.)

☝️ A kurzus előadásai:

I/1. Ősi múzsák – Az őskor művészete

Mit tudhatunk az őskori művekről több évezred távlatából? Milyen érvényes üzenetük lehet ma számunkra? Az előadásban megismerkedhetsz, többek között a street art képviselőivel vagy megtudhatod, hogy a feminizmus milyen értelmezésekkel gazdagította az erről a korszakról kialakult képünket.

2023.11.06. hétfő 18:00

I/2. Örök üzenetek – Ókori Egyiptom

Ismerd meg a fáraók birodalmát, akik sajátos művészettel demonstrálták hatalmukat! Fedezd fel, hogyan kapcsolódhat a land art e monumentális építményekhez vagy hogy a mai alkotók, akik a rasszizmus kérdésével foglalkoznak, miért idézik szívesen ezt a kultúrát!

2023.11.13. hétfő 18:00

I/3. Élet és Idea között – Ókori Görögország

Látogass el az nyugati világ bölcsőjéhez, az ókori Görögországba! Amióta létrejött, ez a kultúra örökösen visszatérő témája a művészetnek. Ezen az előadáson megismerheted, hogy a mai művészek milyen kortárs jelenségekkel kapcsolják össze az antik testi szépségideált.

2023.11.20. hétfő 18:00

I/4. A civilizáció ára – Római birodalom

Fedezd fel a Római birodalom művészetét! Milyen vizuális és politikai üzenetekkel működött ez a komplex, önmagát mindig meghaladni kényszerülő civilizáció? Tudd meg, hogyan kapcsolódik a római korhoz a public art művészek gyakorlata a globalizált virtuális térben!

2023.11.27. hétfő 18:00

I/5. Csodák és szimbólumok – Ókeresztény művészet és Kína

Ebből az előadásból megtudhatod, hogyan vette kezdetét a kereszténység, illetve azt, hogy milyen kortárs alkotások idézik ma a katolikus tradíciót. Bepillantást nyerhetsz a kínai kultúrába is, megismerve néhány kínai művészt, akik a nyugat kulturális dominanciájára adnak sajátos válaszokat.

2023.12.04. hétfő 18:00

I/6. Rendszer és pompa – Bizánc és az iszlám

Barangolj a Kelet-Római Birodalom területén! Bizánc statikus birodalomként ezer éven át őrizte és terjesztette jellegzetes művészeti stílusát. De vajon mit jelent a képrombolás és hogyan jelenik meg a mai világban? Ebben az előadásban megismerheted a kortárs ikonok és mozaikok mellett az iszlám műveltség mesés gazdagságát is.

2023.12.11. hétfő 18:00

I/7. Régi tudás új köntösben – Romanika

Skolasztika, hűbéri rend, lovagi tornák, szerzetesrendek, kódexek és regulák. Vajon hogyan kapcsolódhatnak a performance művészek az antik élvezetektől elforduló középkorhoz? Less be a kódexmásolók műhelyébe és ismerd meg a román kori művészet sajátosságait!

2024.01.08. hétfő 18:00

I/8. Szédítő magasságok – Gótika

Fedezd fel a gótikus civilizáció alapelveit és csodáld meg az újjáéledő Európa fényűző katedrálisait! Vajon hogyan kapcsolódik a magasépítészet mai gyakorlata az égbetörő székesegyházak tradíciójához? Ismerj meg kortárs installációkat, amelyek a színes templomok végtelenített terét idézik!

2024.01.15. hétfő 18:00

I/9. Választott múlt – Itáliai reneszánsz

Ezen az előadáson a reneszánsz Itália művészetében mélyülhetsz el. Egy harmóniára törekvő, emberközpontú világ, ami a szépség reneszánsz ideájában is testet öltött. Mára ez részévé vált a szép köznapi fogalmának is. Vajon hogyan viszonyulnak ehhez korunk bodyart művészei?

2024.01.22. hétfő 18:00

I/10. Pontosabb a valóságnál – Északi reneszánsz és manierizmus

Itálián túl: ebben az előadásban az északi reneszánsz világát térképezheted fel. Megtudhatod például azt is, hogy a térségre jellemző akkurátus, szikár ábrázolásokhoz hogyan viszonyul a hiperrealista stílusú kortársak munkássága.

2024.01.29. hétfő 18:00

I/11. Testközelből – Az őskortól a XVI. századig + Záró event

Ebben az előadásban a testábrázolás felől vizsgáljuk meg az ős-, ó-, és középkori művészetet. Ezzel párhuzamosan természetesen itt sem maradhatnak el a mai referenciák, amelyek a köztéri szobrászattól, az újmédia művészeten és az inklúzív designon át egészen a politikai művészetig fedik le a kortárs szcénát.

2024.02.05. hétfő 18:00

☝️ Mikor és hol?

Az Értsd a Kortárst! I. kurzus előadásai 2023. november 6-ától hétfő esténként 18 órától kezdődnek.

A tanfolyam főhelyszíne a The Space Art Gallery [1015 Budapest, Hattyú utca 16.]. Ha bármelyik alkalommal nem tudod élőben hallgatni a stream-et, most először, a teljes képzés videoanyagát visszanézheted február végéig! Így biztosan nem maradsz le semmiről! 

☝️ Ki tartja az előadásokat?

Az alkalmakat Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész tartja.

☝️ Hogyan lehet jelentkezni?

Az ÉaK! I. tanfolyamra Online csomagban tudsz regisztrálni:

(A tanfolyam díját van lehetőség két részletben befizetni.)

☝️ Hallgatóink mondták:

„A tanfolyam felülmúlja a várakozásaimat. Olyan komplex szemléletmódot ad, amit máshol nem találnék meg. Érdekes, tartalmas és gondolatébresztő volt minden egyes alkalom.”

Timi, 42

„Átfogó, szuperintelligens témafelvezetés, kreatív összekapcsolások, közösségépítő attitűd. Mindezt egy olyan területen, ahol szerintem mindenkinek szüksége lenne útmutatásra.” 

Gábor, 34

„Kivételes, töretlen felkészültséggel és részletességgel tartott előadások, olyan érdekfeszítően és lelkesen tálalva, hogy minden alkalom az elejétől a végéig fenntartja a hallgatók figyelmét, és rengeteg ajtót nyit.”

Tamás, 45

„Tetszett a pontos és részletekbe menő előadás, ami mégis érdekes és közérthető. Azóta más szemmel figyelem a világot, sőt, máshogy fogalmazom meg a gondolataimat is. 

Kriszta, 62

„Ezekért az estékért, ezért az átfogó képért éri meg belevágni a hetekbe!
Az ilyen felpezsdítő, inspiráló, gondolatokat ébresztő programok úgy hiányoznak a hétköznapokból, mint egy falat kenyér.”

Dorci 30